I Mostra d'Economia Social i Solidària

Benlloc, del 13 al 16 d'octubre. 2021.

PRESENTACIÓ

INFORMACIÓ BÀSICA

La Mostra d’Economia Social i Solidària de les comarques de Castelló és oberta i gratuïta per a tots i totes. Això sí, amb la limitació de l’aforament de les sales i dels protocols COVID.

Del dimecres 13 d’octubre al dissabte 16 d’octubre se celebren diferents tipus d’activitats: panells d’experiències, tallers, xerrades i taules redones. Totes les activitats són gratuïtes. Aquestes són presencials i també es difondran per streaming, sempre que els mitjans tècnics ho permeten.

El dissabte 16 d’octubre és la  Fira d’entitats. L’espai de la trobada és el Pinar municipal de Benlloc, junt a l’Ajuntament. Cadascuna de les entitats inscrites tindran un espai per a mostrar el seu treball. La decoració de l’estand corre a càrrec de cada entitat. Es pot muntar a partir de les 09:30h del matí. 

L’organització posa a disposició de les entitats un estand amb una taula, dues cadires i un punt de llum el més prop possible. Us recomanem que porteu allargadors o altres materials si us són necessaris.

Cada entitat expositora haurà de recollir els seus materials i haurà de deixar l’espai completament net d’objectes i de brossa el dissabte després de l’acte de cloenda.

Per a dinar i/o sopar cal fer reserva prèvia en aquest lloc web, excepte si eres un dels participants en les activitats del programa. El dinar no corre a càrrec de l’organització. En breu donarem més detalls dels menús. Paciència!

 

La inscripció prèvia és necessària per a totes i cadascuna de les entitats que vulguen exposar el seu treball el dissabte 16 d’octubre. 

S’haurà d’emplenar el Formulari d’inscripció a través d’aquest lloc web i l’organització et confirmarà la reserva d’un estand.

L'ECONOMIA SOLIDÀRIA

L’Economia Solidària part d’una consideració alternativa al sistema de prioritats en què actualment es fonamenta l’economia capitalista. Es tracta d’una visió i una pràctica que reivindica l’economia com a mitjà —i no com a fi— al servei del desenvolupament personal i comunitari, com a instrument que contribuïsca a la millora de la qualitat de vida de les persones i del seu entorn social.

Com a moviment, formula una proposta de transformació social a través de la democratització de l’economia, l’autogestió del treball, la priorització de les persones per sobre del capital i les relacions basades en la cooperació i la sostenibilitat de la vida. Aquest propòsit no es queda en un discurs, ja que en els nostres pobles ja existeixen diverses iniciatives d’aquest tipus, en forma de cooperativa, associació, societat laboral, empresa d’inserció, o col·lectius informals.

La I MOSTRA MESS

Volem fer visibles i enfortir aquestes iniciatives econòmiques dels pobles del nord del País Valencià, les quals representen una alternativa viable i sostenible per satisfer les necessitats individuals i col·lectives.

una nova ruralitat

La Mostra MESS assumeix el repte de donar a conèixer aquells projectes que ja estan desenvolupant-se en l’àmbit rural del nord del País Valencià dins l’emergent camp de l’Economia Social i Solidària. Igualment vol visibilitzar aquelles iniciatives que donen suport a l’ESS en el medi rural castellonenc.

POSA'T en el MAPA

Al llarg de la Mostra MESS també aprofitarem per elaborar un mapa col·laboratiu d’iniciatives econòmiques solidàries dels nostres pobles. Així, en ell podrem trobar organitzacions, col·lectius, empreses, cooperatives, etc que segueixen valors ètics com a clau per a la transformació social. Visita Tornalllom, el mapa de les alternatives econòmiques i solidàries, per fer un tast.

FIRA D'ENTITATS

Dissabte 16 d'octubre a partir de les 11h al Pinar de Benlloc

INSCRIPCIONS TANCADES!

- Si eres una entitat, has reservat espai i necessites més informació contacta amb bolangera@gmail.com

- Si eres una o diverses persones i voleu dinar i/o sopar contacta amb bolangera@gmail.com

TROBADA D'ENTITATS

· Dissabte 16 d'octubre ·
· Benlloc ·
· A partir de les 10h ·

ESPAI PER A XIQUETS I XIQUETES

Per tal de facilitar la conciliació, durant tot el dissabte, en paral·lel a les activitats i la trobada, hi haurà un espai dedicat a xiquets i xiquets dinamitzat per l’Associació Esplais de Castelló, entitat laica sense ànim de lucre, que treballa en l’àmbit de l’educació no formal amb projectes educatius al temps lliure.

La Mostra se celebra al municipi de Benlloc (Plana Alta) en les instal·lacions de l’Auditori, La Niuada i el dissabte en el Pinar al costat de l'Ajuntament.

Es tracta d’espais públics i accessibles, amb connexió a Internet.

Busques on dormir?

Si busques on dormir, tens una variada oferta d’allotjaments en els diferents municipis de la Plana de l’Arc: Cabanes, Benlloc, Les Coves de Vinromà, Vall d’Alba, Vilafamès, La Torre d’en Doménec i Vilanova d’Alcolea.
UBICACIONS

LA NIUADA
Carrer del treball, 33. Benlloc.
AUDITORI BENLLOC
Carrer del Mestre Àngel Ortega, 6, Benlloc.
PINAR DE BENLLOC
Carrer de la Saltadora en Carrer del Mestre Àngel Ortega.

HORARIS

Dimecres – A partir de les 18h.
Dijous – A partir de les 17h.
Divendres – A partir de les 17h.
Dissabte – A partir de les 11h.

Dimecres 13 d'octubre

18h a l'Auditori

Acte d'inauguració

A càrrec de:
PAU FERRANDO. Diputat de promoció econòmica de la Diputació de Castelló.
ÀNGEL RIBES. Alcalde de Benlloc.
OLGA MONFERRER. Tècnica de la Niuada.
ANNA PEÑALVER. Organització de la Mostra.
 

19h a l'Auditori · Panell d'experiències

IGUALTAT I FEMINISMES

Presentació i moderació a càrrec de Laura Rodrigo de la Cooperativa TRANSVERSAL (Castelló).
Experiènces convidades:
–  FORMIGUES LILES (València). Cooperativa enfocada a la formació en feminismes i a la facilitació de grups.
COL·LECTIU PUNT 6 (Barcelona). Cooperativa dedicada a l’urbanisme formada per arquitectes, sociòlogues i urbanistes.

DIJOUS 14 D'OCTUBRE

17h a l'Auditori ·Taller

Formes jurídiques per a desenvolupar projectes socials

A càrrec de:
VIRGINIA MORALES. Membre de la Coordinadora de Temps Lliure del País Valencià.
PALOMA TARAZONA. Directora Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat.

19h a l'Auditori · Panell d'experiències

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA

Presentació i moderació a càrrec de la MALAERBA (Benlloc). Experiènces convidades:
MENJAMIQUES (Bràfim, Tarragona). Projecte gastroetnobotànic que té com a objectiu la recuperació gastronòmica de plantes autòctones oblidades i/o menystingudes.
LA PLANETA. FORTMAGERIA ARTESANA (Anroig-Xert). Formatges de pastor sense transgènics ni aditius, de ramat propi, pastures ecològiques i elaboració 100% amb energia solar, verda i sostenible.

19h a la Niuada · Panell d'experiències

DINAMITZACIÓ DEL TERRITORI

Presentació i moderació a càrrec de la Societat Laboral TERRENAE (Vall d’Alba). Experiències convidades:
– Cooperativa SOM LA CULTURA DE TOTS i MERCAT ARRELS (Catalunya). Arrels és un projecte impulsat per SOM. Tracta de fer de pont entre persones productores i compradores de Catalunya.
– Cooperativa COL·LECTIU EIXARCOLANT (Catalunya). Treballen en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament.

DIVENDRES 15 D'OCTUBRE

17h a l'Auditori ·Taller

Recursos per a emprendre projectes socials

A càrrec de:
LA NIUADA. Centre d’emprenedoria social de Benlloc.
BETA COOP. Cooperativa d’iniciatives emprenedores de Castelló de la Plana.
CEDES. Xarxa de centres de dinamització econòmica i social de les comarques de Castelló, pertanyents a la Diputació de Castelló.
XARXA REACTIVA. Grup d’assessorament de la comarca dels Ports que assisteix iniciatives econòmiques.

19h a l'Auditori · Panell d'experiències

Alternatives energètiques

Presentació i moderació a càrrec de la COOPERATIVA DIRENERGY (Borriol). Experiències convidades:
SERGI SALADIÉ (Tarragona). Geògraf especialitzat en energia.
OFICINA DE L’ENERGIA (València). Centre públic destinat a la promoció de comuntats energètiques.

19h a La Niuada· Panell d'experiències

cures

Presentació i moderació a càrrec de l’ONG CENTRE DE DESENVOLUPAMENT RURAL (Albocàsser). Experiències convidades:
ASSOCIACIÓ QUISQUEYA (Onda). ONG que es dedica, entre d’altres àmbit, a les cures mitjançant un Servei d’Ajuda a Domicili.
A3CALLES. CUIDADOS EN EL TERRITORIO (Vallecas). Cooperativa d’usuàries i treballadores dedicada a gestionar les cures de forma comuna.

DISSABTE 16 D'OCTUBRE

12h al Pinar · Taula redona

LA FORÇA DE LA INTERCOOPERACIÓ

Experiènces convidades:
REAS. La Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària del País Valencià. REAS és una associació formada per diverses entitats valencianes de l’Economia Solidària.
ESPAI COMÚ. Nou espai al barri de Benimaclet impulsat per la llibreria La Repartidora, l’ONG MundoBat, la Cooperativa Formigues Liles i el setmanari La Directa.
LA INSÒLITA. Xarxa de cooperatives feministes de Catalunya formada per Candela, Col·lectiu Punt 6, Coeducació, Cooptècniques, Nus i la Raposa.

17h al Pinar · Panell d'experiències

Accés cooperatiu a l'habitatge

Presentació i moderació a càrrec del projecte de cooperativa d’habitatge LA LLAURADORA (Castelló).
Experiènces convidades:
CAL CASES (Barcelona). Cooperativa d’Habitatge en Model de Cessió d’Ús .
BASE VIVA, amb TERESA GARCÍA (Directora General de Cooperativisme de la Conselleria d’Ecpnomia Sostenible (País Valencià) i FECOVI. Col·laboració públic-cooperativa per un xarxa d’infraestructures socials: habitatge, coop-working, energia, etc.

19h al Pinar · Xerrada

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya

Montse Lamata en representació de la XARXA D’ATENEUS COOPERATIUS DE CATALUNYA i de l’ATENEU COOPERATIU del Vallès Oriental.

20:30h al Pinar

ACTE DE CLOENDA · RESUM VISUAL

Farem una relatoria gràfica a càrrec de TERESETA hacktivista i dissenyadora gràfica.

DISSABTE 16 D'OCTUBRE · 22:30h

ENRIC MONFORT AMB L'ESPECTACLE "‘32º 49’ Latitud Sud’"

La música de ’32º 49′ Latitud Sud’ està composta i interpretada per Enric Monfort, el so és de Juan Carlos Tomás i la veu pregravada de Raphael Vanoli.

El títol de la peça remet al 21 de gener de 2018, quan un grup de persones va trobar una botella en una platja d’Austràlia. Sembla que la botella feia un temps que estava varada a la platja, i que s’havia mantingut en bones condicions el missatge que portava dins. El missatge, escrit en 1886, tenia 132 anys, el més antic mai trobat a la mar. Aquesta botella va ser una de les milers que l’Agència Federal Marítima i Hidrogràfica Alemanya va llançar a la mar durant més de 80 anys (entre 1864 i 1993) per tal de traçar els corrents marins. Cadascuna contenia una fulla de paper amb la data i les coordenades exactes del vaixell quan es va llaçar la botella, el nom del vaixell, el seu port base i la ruta que feia.

El text deia: “Aquesta botella va ser llançada per la borda el 12 de juny de 1886 en 32º 49′ Latitud Sud i 105º 25′ Longitud des de Greenwich Est. Des de Bark Ship: Paula Home (port): Capità Elsfleth. En el seu viatge de Cardiff a Makasar. Qui la trobe ha d’enviar rebut de la botella a l’observatori naval a Hamburg o al consolat més proper per al retorn a l’agència després de completar la informació posterior”.

Enric Monfort, en el exterior del Espai d'Art Contemporani de Castelló (EACC). Foto: Carme Ripollès.

PARTICIPANTS

MALAERBA

Projecte de Benlloc que naix en temps de crisi econòmica i sanitària amb el impuls de 4 joves, amb base a Benlloc, que creem en una forma de vida on la sobirania alimentaria és possible

Fem una aposta com a productores d’agricultura regenerativa en productes de secà. A més, tenim el propòsit d’agitar el territori afrontant el canvi climàtic, fent un relleu generacional responsable i digne, abraçant sempre la diversitat des del món rural.

COL·LECTIU PUNT 6

Cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses. Treballen des de la perspectiva de gènere interseccional per visibilitzar les diferents posicions de poder i com aquestes influeixen en l’ús i la configuració dels espais. 

Al llarg de la seua trajectòria han posat en marxa tallers, creació de guies, treballs de docència, consultories urbanes, auditories i tot un seguit de projectes, accions i activitats, amb un únic objectiu: aconseguir que les nostres ciutats siguen més inclusives i que les pròpies persones que les habitem ens convertim en les especialistes dels espais que ens envolten.

MENJAMIQUES

Xicotet projecte gastroetnobotànic que té com a objectiu la recuperació gastronòmica de plantes autòctones oblidades i/o menystingudes. Tenen dues línies de divulgació: per una banda, a través de l’elaboració de productes alimentaris i de l’altra, realitzant tallers de cuina.

Aquesta iniciativa sorgeix de les ganes d’aprofitar tot el que ens dóna la terra, d’allò que tenim ben a la vora i hem oblidat què en feien els nostres avis i les nostres àvies.

TRANSVERSAL

Cooperativa valenciana formada per un equip de professionals que treballen en l’àmbit de la dinamització comunitària, el disseny de polítiques públiques i la comunicació social.  

Entre les seues línies estratègiques es troba el foment de l’economia social i solidària,  la igualtat i el foment de tecnologies amb utilitat social.

L'OFICINA DE L'ENERGIA

Aquesta iniciativa impulsada pel sector públic s’encarrrega de promoure les Comunitats Energètiques a la ciutat de València.

L’objectiu és empoderar a la ciutadania perquè participen activament en la Transició Energètica, produint, gestionant i utilitzant energia renovable de proximitat. Es tracta de promoure una transició democràtica i justa, que no només descarbonitze les ciutats, sinó que promoga la col·laboració energètica.

FORMIGUES LILES

Cooperativa de València formada per tres dones enfocada a la formació en feminismes i a la facilitació de grups mitjançant el treball des del col·lectiu, el no judici, la cura, l’experiència i el treball des del cos.

Naixen de la responsabilitat que sentim amb la societat en la qual vivim de donar resposta a unes manques que actualment no estan sent cobertes, o si ho estan és des d’una perspectiva poc emancipadora i assistencialista.

A3CALLES CUIDADOS EN EL TERRITORIO

Aquesta cooperativa sense ànim de lucre del barri de Vallecas és una proposta innovadora que, dins de les cures i de l’ESS, s’estructura per a acostar a les famílies i persones  el dret a ser cuidades i a cuidar en condicions dignes de treball.

Volen donar una resposta col·lectiva, amb noves interrelacions i que enfortisca una xarxa social, a fi de cobrir el dret de tota persona a cuidar i ser cuidada en condicions de dignitat i en entorns de proximitat, amb un enfocament cooperatiu, participatiu i corresponsable.

XARXA ATENEUS COOPERATIUS

L’any 2016 es promou la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, amb la creació de punts territorials arreu de Catalunya, per portar a terme projectes de generació d’ocupació mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals.

L’Ateneu cooperatiu, és una iniciativa, concebuda com espai de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió, cooperació i transformació social amb uns principis comuns: justícia social, democràcia directa, deliberativa i participativa, decreixement i sostenibilitat, equitat i solidaritat.

ATENEUS COOPERATIU DEL VALLès

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental es defineix com un engranatge que fa circular l’Economia Social i Solidària entre les persones, organitzacions i institucions públiques.

EL seu objectiu és transformar la societat cap a models més justos, democràtics, equitatius i ecoresponsables per satisfer les necessitats que les persones tenim en concordança amb les necessitats socials i afectives mitjançant l’empoderament de projectes i organitzacions.

DIRENERGY

Cooperativa de Borriol i seu a Vall d’Alba que treballa en el camp de l’energia solar, l’eficiència energètica i la domòtica. Treballen amb tots els tipus d’instal·lacions fotovoltaiques.

Pau i Robert treballen des del convenciment de la importància de les energies renovables en la millora del medi ambient i així aconseguir demà un món millor.

SERGI SALADIÉ

Professor associat al Departament de Geografia de la URV, forma part del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics. Expert en energia i exdiputat de la CUP, actualment és professor associat al Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili.

Autor del llibre Conflicte entre el paisatge i l’energia eòlica. El cas de les comarques meridionals de Catalunya sobre l’impacte de les centrals eòliques a les comarques del Priorat i la Terra Alta.

TERESETA

Hacktivista i dissenyadora gràfica freelance, treballa per a múltiples ONGs i organitzacions socials, polítiques i mediambientals. Col·labora activament en el projecte Tornallom (alternatives econòmiques i solidàries al País Valencià) de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS-PV).

Als últims anys també s’ha format en facilitació de grups i – com diu en la seua pàgina web – “de vegades faig de facilitadora gràfica“. Tereseta ens acompanyarà uns dies fent relatories gràfiques de tot el que vaja succeint durant els dies de la mostra!

LA LLAURADORA

Grup de veïns i veïnes de Castelló que volen construir una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, per a poder viure en la ciutat d’una manera sostenible, respectuosa amb el medi ambient i conectada amb l’entorn.

Actualment, són un grup conformat per 15 habitants: 8 majors  i 6 menors. Reclamen un habitatge digne i assequible, en consonància amb els nostres valors i capaç de satisfer les seues necessitats individuals i col·lectives.

CAL CASES

Situada al Bages, al terme municipal de Santa Maria d’Oló, aquesta masia porta des del 2007 acollint una experiència pionera d’habitatge cooperatiu i projecte de vida en comú.

En concret estan aixoplugades dins d’una Cooperativa d’Habitatge en Model de Cessió d’Ús. La majoria de les persones es va coneixer sobre tot a l’Ateneu Rosa de Foc, o en processos d’activisme polític.

ESPAI COMÚ

Espai de recent naixement a la ciutat de València format per diversos projectes socials: la llibreria La Repartidora, el setmanari La Directa, l’ONG Mundubat, la cooperativa Formigues Liles i Per l’Horta) dedicat al pensament crític, per als moviments socials i per a fomentar els valors cooperatius.

Es tracta d’un espai intercooperatiu amb l’objectiu de reforçar vincles i crear comunitat, impulsar i difondre projectes, iniciatives, discursos i pràctiques transformadores.

CDR ALT MAESTRAT

Centre de Desenvolupament Rural que promou accions socials i mediambientals al món rural, així com programes formatius i de suport a iniciatives locals. El Centre duu a terme projectes i activitats amb l’objectiu d’atendre i promocionar a aquelles persones i col·lectius desfavorits.

Els orígens de l’entitat se situen als anys 80 amb la Cooperativa d’Ensenyament Alt Maestrat, i és l’any 2001 que es constitueix com a Centre de Desenvolupament Rural i s’associa a la Confederació de Centres de Desenvolupament Rural (COCEDER).

QUISQUEYA

Naix de les inquietuds d’un grup de joves de la parròquia de Sant Bartolomé d’Onda. Primer com a associació, al setembre de 2000. Poc després, al febrer de 2001, s’institucionalitza com a Organització No Governamental per al Desenvolupament. Laica, independent i sense ànim de lucre.

Quisqueya significa en llengua aborigen ‘mare de les terres’ i així cridava també la població indígena a l’illa de República Dominicana. El nom apel·la al sentit global i a la ‘mirada al món’ que identifica la manera d’actuar de l’organització.

LA INSÒLITA

La Insòlita és una xarxa de cooperatives feministes de Catalunya formada per Candela, Col·lectiu Punt 6, Coeducació, Cooptècniques, Nus i la Raposa.

El seu objectiu és coordinar-se per tenir més incidència política, mancomunar recursos i donar-se suport mutu. La Insòlita busca sumar esforços per millorar la incidència i el treball col·laboratiu entre les diferents iniciatives; també a l’hora d’optar a licitacions públiques.

REAS-PAÍS VALENCIÀ

REAS-País Valencià és una associació sense ànim de lucre fundada en 2014 amb la missió fonamental de crear una xarxa d’entitats per a potenciar l’Economia Solidària com un instrument que permeta desenvolupar una societat més justa i solidària,.

La fi principal és fer possible aqueixa altra manera d’enfocar i gestionar l’economia, a través de potenciar, secundar i coordinar les iniciatives associatives, empresarials, econòmiques i financeres que estan compromeses amb els sis grans principis de la Carta Solidària.

COL·LECTIU EIXARCOLANT

Amb l’objectiu de fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, empren com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

Realitzem, des del 2016, projectes arreu de Catalunya en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament.

SOM I MERCAT ARRELS

Des de les revistes CUINA i DESCOBRIR, relacionades amb la Cooperativa SOM, i des del cor del cooperativisme, naix ARRELS. Un punt de trobada que ara busca els seus primers 5.000 impulsors i que servirà per connectar aquests valents amb les persones que volen gaudir dels seus productes, per ser el pont entre persones productores i compradores.

SOM és una cooperativa catalana dels sectors de la cultura, l’edició i la comunicació. Té més de 80 treballadors i treballadores, dels quals 57 en són sòcies.

LA PLANETA

Defineixen el seu producte com a formatges de pastor fet a un Mas del Maestrat, sense transgènics ni aditius, 100% llet fresca de ramat propi, pastures ecològiques i  elaboració 100% amb energia solar, verda i sostenible.

Unes instal·lacions cuidades, tant a la sala de munyiment com en la formatgeria, fan que la higiene siga present en tot el procés d’elaboració. El mètode tradicional juntament amb tècniques i materials nous, els permeten controlar tots els passos per a elaborar els  formatges. En definitiva, nosaltres cuidem de les ovelles i aquestes ens donen la llet necessària per a elaborar, formatges, brull, quallades, etc.

NUS

Cooperativa sense afany de lucre integrada per un equip interdisciplinar de professionals de les arts escèniques i el món social. Desenvolupen accions i processos transformadors amb perspectiva feminista i comunitària, des de la creativitat i la cura.

Amb una llarga trajectòria en teatre social, també es coneguda per les seues accions formatives, facilitacions i assessoraments en l’àmbit de l’economia social i solidària.  NUS és tot un referent en visibilitzar i incidir en problemàtiques com les violències masclistes o l’assetjament, però també és un laboratori des d’on abordar noves problemàtiques, revisar-les i afrontar-les col·lectivament.

logos I mostra MESS